Scotts Valley Library
Scotts Valley Library
Scotts Valley Library
Scotts Valley Library

A former roller rink sees a second life as an open, playful,
and day lit community library.

 

Scotts Valley Library

Scotts Valley, CA

In 2009, the City of Scotts Valley purchased a former indoor roller skating rink to convert into a new public library four times the size of its predecessor. The design transforms the building – a reinforced masonry box with few interior columns – into a dynamic light-filled library with an open, flowing floor plan. Suspended polycarbonate “lanterns” project daylight throughout the library and create programmatic divisions within the building’s generous interior volume. New windows in multicolored glass add to a vibrant interior color palette that shifts with the sun over the course of the day.

One of the most popular locations is the teen area, a boldly-colored and richly-textured space. Paying homage to the legacy of the former roller rink, the raised platform with booth seating supports both socializing and collaborative work. The platform steps double as a sub-zone for gaming at the wall-mounted console. Stools at a counter and comfortable lounge chairs round out the seating variety.

Located in a redevelopment district, the new library is the first civic project in the City’s new town center and a catalyst for further development.

Stats

  • Client: Santa Cruz Public Libraries
  • Scope: Adaptive reuse
  • Status: Complete
  • Photography: Technical Imagery Studio

Awards

  • Award of Merit – IESNA National

Similar projects